Blokkades paarden

Omdat een osteopaat er vanuit gaat dat een gezond lichaam in staat is zelf storingen op te lossen, zal hij/zij altijd op zoek gaan naar blokkades in de verschillende weefsels en deze proberen op te lossen.

Wat is een blokkade?

Een blokkade is een wervel die t.o.v. de naastgelegen wervels niet beweegt. Normaal gesproken moeten alle wervels ieder voor zich kunnen bewegen en dat is bij een blokkade niet het geval. Dit kan allerlei klachten veroorzaken op het gebied van beweging (zenuwen en spieren), de spijsvertering, het circulatiesysteem (hart en longen), de vacht, het hormonale stelsel en het gedrag.

Hoe kan een blokkade bij paarden ontstaan?

Externe oorzaken

Vastliggen in de stal; een val of uitglijden; hangen aan het halster; een slecht passend zadel; een ruiter die het paard stoort met zijn zit en langdurig compenseren door een blessure elders in het lichaam. Daarnaast is stress een grote oorzaak van blokkades.

Interne oorzaken

Wanneer organen zoals b.v. de lever, de nieren of de darmen niet goed functioneren, geven de zenuwen van de betreffende organen op hun weg richting de hersenen verkeerde informatie af aan het ruggenmerg. Hierdoor kunnen blokkades in de rug van het paard ontstaan.