Osteopathie

Osteopathie is een behandelvorm, die het hele lichaam als een eenheid benadert (holistische zienswijze).

Een osteopaat zoekt naar de oorzaak van klachten. Hij/zij voelt waar zich in het lichaam bewegingsbeperkingen of blokkades bevinden, want vaak komen de klachten of de aandoening hieruit voort. Bewegingsbeperkingen of blokkades kunnen in allerlei weefsels vastgesteld worden (b.v. in gewrichten, organen, de huid of in bindweefsel). De oorsprong en de uiting van een klacht kunnen zich dus op heel verschillende plaatsen in het lichaam bevinden! De bezenuwing speelt bij dit alles een bijzonder grote rol, vandaar dat ook de beweeglijkheid van de wervelkolom nauwkeurig wordt getest.

Een belangrijk uitgangspunt van osteopathie is dat een gezond lichaam zelf storingen kan verhelpen. Voorwaarde is dan wel dat alle weefsels goed moeten kunnen bewegen. Om die beweeglijkheid optimaal te krijgen/houden, hanteert een osteopaat verschillende manuele technieken.

Osteopathie bij dieren komt voort uit de humane (menselijke) osteopathie. Enkele decennia geleden zijn Frank Dirckx en Stefan Alen in Nederland en Duitsland begonnen met een gespecialiseerde opleiding voor de behandeling van dieren (ICREO). Deze opleiding is bestemd voor dierenartsen, fysiotherapeuten en aanverwante beroepen. De aandacht gaat hierbij uit naar paarden en honden.